Personal tools
You are here: Home Odkryj BikeOne Społeczność Forum Wypożyczalnie BikeOne System jest żenująco drogi w stosunku do tego co oferuje.

System jest żenująco drogi w stosunku do tego co oferuje.

Up to Wypożyczalnie BikeOne

System jest żenująco drogi w stosunku do tego co oferuje.

Posted by Anonymous at April 01. 2009
13 stacji, 130 rowerów za 100zł + 120zł kaucja. W Barcelonie jest 400 stacji i 6000 rowerów za 30 euro za rok (nie ma kaucji) co wychodzi około 140 zł. Zasadniczo taniej niż w Krakowie i system jest naprawde użyteczny. Nie ma roweru na stacji lub nie ma miejsca do zwrotu? Nie ma problemu, wystarczy przejść się maksymalnie 300m dalej. W Krakowie? Śmiechu warte. Tyle że w Barcelonie system testowy zaczęli od 100 stacji i 1000 rowerów, a nie wygłupiali się z marnymi 10. Patrząc na dzisiejszy stan i użyteczność systemu nie zapłaciłbym więcej niż 20 zł i naturalnie bez kaucji, można to kartą kredytową załatwić.

Re: System jest żenująco drogi w stosunku do tego co oferuje.

Jak dla mnie to ten system też jest za drogi. Chyba wolałbym zainwestować w kupno roweru na Hali Targowej ;) Oferta atrakcyjna może być dla osób pracujących w centrum i dojeżdżających samochodem, chcących zaparkować ten samochód poza strefą. Ja mieszkam na Kazimierzu i stację będę mieć blisko, ale mimo tego, że się zarejestrowałem to nie wiem czy skorzystam. Może jak mnie ktoś odwiedzi i będzie większa grupa to wtedy wypożyczymy rowery. A może jedna osoba wypożyczyć kilka rowerów jednocześnie? Ciekawe.

System jest bardzo drogi i jeśli ktoś chce faktycznie korzystać z komunikacji rowerowej to taniej będzie dla niego jaksobie zakupi rower.

Jak dla mnie zdecydowanie za drogo. :( Abonament, kaucja, formalności, na dodatek śmiesznie mała ilość stacji oraz rowerów. :( Co mam zrobić jeśli miejsca w stojaku będą zajęte? Szukać kolejnej stacji i objeżdżać pół miasta? Polecam City Bikes w Helsinkach. (zob. www.visithelsinki.fi > Helsinki > Getting around in Helsinki > Cycling) Helsinki offers around 750 kilometres of well-maintained bike paths that allow cyclists to get almost anywhere. Helsinki City Transport also offers free city bikes during the summer months. The bikes have no gears, and the lock opens with a two-euro deposit. City bike racks are located throughout the city, for example by the Market Square and at the Central Railway Station. Darmowe rowery, depozyt 2 euro. Jak się to ma do oferty krakowskiej?

Posted by Anonymous at April 02. 2009
Dobra, bez przesady. Jak na warunki polskie to jakies zabezpieczenie, a nie ze 2 euro sobie wrzucasz, musi byc, bo by sie rowery w ciagu doby rozeszly. Jednak mozna to zalatwic przez mechanizm karty a nie bawic sie w depozyt ktory potem naturalnie bez naleznych ustawowych odsetek zwracaja.

Posted by Anonymous at April 06. 2009
Ok. Załóżmy, że program pilotażowy i pewne rzeczy można będzie usprawnić (tj. ułatwić). Zdaję sobie sprawę, że w naszych realiach musi być jakieś zabezpieczenie przed kradzieżą. Mimo wszystko uważam, że i tak jest za drogo i ta cała "biurokracja". Jeśli udałoby się zwiększyć ilość rowerów i stanowisk (stacji "dokujących") istnieje duża szansa, że akcja się powiedzie. Zadam jednak przekornie pytanie, czy np. potencjalnemu turyście krajowemu, zagranicznemu będzie chciało się logować, płacić depozyt, itd. jeśli przyjedzie do Krakowa np. na kilka dni? A jaka jest opcja dla nieposiadających telefonów komórkowych (mało takich, ale są) albo dla kogoś komu tel np. się rozładował?

Przecież to system nie dla turystów tylko dla mieszkancow Krakowa. Turysci moją inne prywatne wypożyczalnie, których jest sporo w Krakowie. A jesli chodzi o sms... to nikomu nie dogodzisz. Jeden chce na sms, drugi nie chce... To przeciez jakis kompromis. Nie podoba sie to nie jezdzisz.

Porównywanie możliwości finansowych Krakowa do Barcelony czy Kopenhagi to tak jak porównanie zawartości sztuki współczesnej w muzeach w tychże miastach. Rowerów i stacji zawsze będzie za mało. nawet jeśli przmnożysz ilość x 10. Wolałbym by nowe stacje wyszły poza centrum - kierunki Podgórze, Azory, Ruczaj, Czyżyny - mogą w zdecydowany sposób upowszechnić dojazdy rowerowe. I jak w przypadku opisanej powyżej Barcelony (zadziwia mnie to porównanie) rowery w Krakowie w założeniu nie miały służyć turystom, tylko mieszkańcom. Rozszerzając terytorialnie system BikeOne spełni te oczekiwania, natomiast zagęszczanie stacji w obrębie centrum Krakowa wydaje mi się niezbyt możliwe - mało miejsca, setki zgód.

Posted by Anonymous at April 07. 2009

Previously Anonymous wrote:

Przecież to system nie dla turystów tylko dla mieszkancow Krakowa. Turysci moją inne prywatne wypożyczalnie, których jest sporo w Krakowie. A jesli chodzi o sms... to nikomu nie dogodzisz. Jeden chce na sms, drugi nie chce... To przeciez jakis kompromis. Nie podoba sie to nie jezdzisz.

No właśnie nie bardzo się podoba i nie korzystam. :( Tylko dlaczego wyłącznie dla mieszkańców? Umożliwienie korzystania z BikeOne dla turystów poprawiłoby wizerunek miasta przyjaznego środowisku, promującego ekologiczne podejście do życia. Może głosy osób z zewnątrz wsparłyby inicjatywę zwiększenia ilości tras rowerowych w mieście. Skąd taki "opór" w stosunku do turystów? Kiedy wybieram się gdzieś za granicę i chcę zwiedzić jakieś miasto pierwszą rzeczą, którą sprawdzam jest dostępność rowerów miejskich i zawsze jeśli jest taka możliwość zwiedzam na rowerze! Przyjemnie, zdrowo i sporo można zobaczyć. Nie możnaby zdobyć jakiegoś (dodatkowego jak mniemam) dofinansowania i rozbudować system?

Posted by Anonymous at April 08. 2009
BikeOne to uzupełnienie komunikacji miejskiej a nie rowery stricte turystyczne. Postaw wypożyczalnie na Wawelu, pod Skałką, Bożym Ciałem, na Szerokiej, Pl. Nowym, pod Barbakanem, na Floriańskiej. Wtedy będziesz mógł mówić o wypożyczalni turystycznej, albo bezobsługowo wypożyczaj zabezpieczenia rowerów by je przypinać do "małej architektury".

Posted by Anonymous at April 09. 2009
wzrośnie ilość mandatów za jazdę pod prąd. Efekt jeszcze bardziej zniechęcimy turystów :) faktycznie system za drogi jest, ale do ilości stacji i rowerów bym się nie przyczepiał. Sprawdzi się BikeOne to i rozwinie. Choć obecnie oferta nie zachęca do udziału w zabawie. W cenie abonamentu powinno być do 3h rowerowania za friko. Czekam na jakiś gest ze strony BikeOne. Pozdrawiam

Posted by Anonymous at April 09. 2009
Ja proponuje by był jakiś bilet miesięczny który by umożliwiał przejazd wszystkimi liniami tramwajowymi, autubusowymi oraz rowerami Bike One. Wystarczyło by przyłożyć kartę KKM aby wypożyczyć rower. Ponaddto powinny pojawić się nowe stację w innych dzielnicach.

Posted by Anonymous at April 11. 2009
Jezeli wykupisz abonament na cały sezon to wychodzi jakieś (licząc 9 miesięcy) 11 złotych. Czy to tak dużo? Paczka fajek więcej kosztuje. Fakt, że może tych wypożyczalni jest za mało żeby zadowolić mieszkańca Huty czy Prokocimia. Ja zrezygnowałem całkowicie z biletu miesięcznego MPK bo poruszam się raczej w terenie wypożyczalni, ale kwota nie wydaje mi się jakoś specjalnie wysoka, ale to tylko moje zdanie zarabiam srednią krajową i może dla kogoś kto ma 1000 na miesiąc to kwota zaporowa. Może Ciekawym pomysłem byłyby jakieś abonamenty rodzinne, tylko to raczej trudne do rozwiązania chyba.

Posted by Anonymous at April 11. 2009
Nie wydaje mi się żeby system był żenująco drogi. Może nie jest tani, ale jak przeliczy się roczny abonament na 9 miesięcy to wychodzi jakieś 12 złotych. Nie jest to jakaś zawrotna kwota.

Posted by Anonymous at April 12. 2009
IMO kwota sama w sobie nie jest duża, ale studenci powinni mieć 50 % zniżki, tak samo jak mają na komunikacje miejską.

Posted by ..4523 at April 14. 2009

niby tak tylko do komunikacji miejskiej miasto dopłaca (refunduje) a tu o ile mi wiadomo to nie...

Posted by Anonymous at April 15. 2009
To Załatwić z Majchrowskim, żeby dopłacał. Przecież w skali miasta to nie będą duże kwoty. Zresztą np. do kin miasto nie dopłaca a też jest taniej dla studentów.

Posted by Anonymous at April 15. 2009
Nie no może jeszcze do piwa studentom dopłacać. Tylko kto na to wszystko zarobi i z czyich podatków te dopłaty? Jak widze ile potrafi taki student wydać w pubie to mi sie aż przewraca. Jeśli już dopłacać to napewno nie wszystkim, ale najbiedniejszym!

Posted by Anonymous at April 16. 2009
Opłaty za wypożyczenie się sumują? Oddaje rower po 90minutach to płacę 3zł (1.20+1.80) czy tylko 1.80?

Posted by Anonymous at April 19. 2009
Dlaczego najbiedniejszym? Jeżeli już to najzdolniejszym? Np. tym co mają stypendium. Moim zdaniem taniej powinni mieć wszyscy studenci, jakoś wyciągi narciarskie są prywatne a studenci zawsze mają zniżki.

Jak studenci, to i kombatanci, emeryci, dzieci, kobiety w ciąży, inwalidzi, osoby duchowne... i dochodzimy do sytuacji, w której wszyscy korzystają za półdarmo, tylko nieliczna grupa pracujących jest obciążana podwójnie. No bo ktoś musi przecież pokryć te pół ceny studenta. Kraków jest miastem studentów, sam nim kiedyś byłem i widziałem jaka jest sytuacja. Jakieś 10% faktycznie ciężko wiązało koniec z końcem i tym należało pomagać. Reszta raczej nie miała problemów finansowych i stać ich było na przesiadywanie w pubach do późnych godzin przepijając kase. Z jakiej więc racji mają płacić mniej, a ja więcej?

Ja uważam że ceny są wporzo

Posted by Anonymous at April 21. 2009
Minusem systemu jest to że w centrum to już każdy na piechote sobie poradzi. A do tego nie będzie skrepowany koniecznoscią oddania roweru na stacji bazowej. A po centrum co to za jazda jest. Jak nie będzie stacji na peryferiach Krakowa to lipa po prostu.

Posted by Anonymous at April 29. 2009

IMO kwota sama w sobie nie jest duża, ale studenci powinni mieć 50 % zniżki, tak samo jak mają na komunikacje miejską.

i co jeszcze? może od razu za darmo. Nie stać Cię na wydatek ok 11/12 PLN miesięcznie. Zrezygnuj z paczki fajek raz na 4 tygodnie lub po prostu wrzucaj 40 groszy dziennie do skarbonki

Posted by Anonymous at April 29. 2009

Ja uważam że ceny są wporzo

ja też!!!!!!!!

Posted by ..2105 at April 30. 2009

Na ceny nie narzekam. Pewnie student, jak to student, wszystko by chciał za darmo. Niestety nie ma. Ceny na obecnym poziomie wydaje mi się bardzo dobra. Na razie mieszkam i pracuję niedaleko stacji i dzięki temu abonament 3 - miesięczny zwrócił się w ciągu niespełna miesiąca. Więcej stacji rzeczywiście by się przydało, ale z drugiej strony pozostaje kwestia dróg rowerowych, bo przecież jakoś między stacjami trzeba się poruszać. Podnoszenie argumentu Barcelony i innych miast, które mają takie systemy na zasadzie "bo tam jest pięknie a u nas zaraza" to trochę przeginanie, nie ta kultura, nie ta mentalność. Rower na automat też pomysłem jest pięknym... ale powiedzmy sobie szczerze, po jednej nocy zostałyby tylko stojaki. Kupić sobie rower można, a jakże. Nawet trzy lata temu miałem własny. Super sprawa. Cieszyłem się nim całe dwa tygodnie. Policja nie bardzo chciała nawet zgłoszenia przyjąć. Malkontentów nigdy nie usatysfakcjonujemy. Tymczasem wszystkich, którzy mimo piętrzącej się biurokracji, zaporowych cen jednak wsiedli na rowery miejskie pozdrawiam. Wszystkich pozostałych zachęcam do skorzystania. Na pewno jak rowerami będzie jeździła garstka osób, a na liście TOP 10 wypożyczeń najwyższą pozycję będzie zajmowała osoba mająca ich 60 trudno będzie kogokolwiek przekonać, że ten pomysł ma sens.

Posted by ..8891 at October 14. 2009

Wiecie. Cieszcie się, że wogóle coś takiego istnieje. Jeżeli Wam się nie podoba to nie musicie korzystać. Dla mnie to jest ułatwienie codziennego dojazdu pod szkołę. Wg mnie ceny są OK.