Personal tools
You are here: Home Odkryj BikeOne Społeczność Forum Wypożyczalnie BikeOne Za mały teren żeby było poważnie)

Za mały teren żeby było poważnie)

Up to Wypożyczalnie BikeOne

Za mały teren żeby było poważnie)

Posted by Anonymous at April 21. 2009
Witam! System stacji BikeOne według mnie jest troche dziwny i niepraktyczny. Obejmuje on tylko w zasadzie centrum Krakowa. Teraz zakładając że ktoś jakoś musi dojechać do Centrum powiedzmy na Rondo Grzegórzeckie tramwajem. I co ma wysiadać na rondzie i łapać bajka zamiast pojechać ramwajką dalej np w okolice rynku? Przecież bilet juz ma więc wysiadanie i przesiadka na rower jest bez sensu. podobnie wygląda dojazd na inne stacje spoza centrum. A jak juz bedziemy w okolicach rynku głównego to po co nam rower? Jako balast którego musimy pilnować? ja na codzień dojeżdzam rowerem z Czyzyn np do śródmieścia ale tam to już za dużej jazdy to nie ma bo wszędzie jest blisko. Inna kwestia to stracony czas na dojazd do stacji i przyjazd do stacji w ciągu tych 20 minut . Sztywna lokalizacja równa się dochodzenie na nogach do punktu docelowego. Z kolei przekroczenie limitu 20 minut to dodatkowa płatność , nie bardzo się kalkuluje. Dla kogo więc BikeOne? Chyba tylko dla tych co mieszkają w obrębie stacji bazowych. Żeby system naprawde działał to musiałyby być stacje na peryferyjnych dzielnicach wp Nowa Huta czy Bieżanów. Jeśli ja mam jeździć rowerem tylko po centrum gdzie w 15 minut wszędzie moge na nogach dojść to jest to bez sensu. Jeśli mam przyjeżdzać tramwajem, samochodem pod stacje i przesiadać się na rower to tez jest bez sensu , lepiej już pojechac dalej. Kwestia stacji na peryferiach ma jednak pewien minus , dojazd wyczerpuje te 20 minut io trzeba by pewnie ekstra płacić. Jak mam płacić wiecej to wtedy juz lepsza jest inwestycja 300 zł we własny rower. Mam swobode , nie musze się martwić o stacje bazowe . Według mnie projekt jeśli się nie rozwinie to jest bez sensu. Puki co poczekamy zobaczymy. Ja na pewno nie skorzystam bo mam swój ale chcialem się podzielić swoją opinią. Pozdro.

Re: Za mały teren żeby było poważnie)

Posted by Anonymous at April 28. 2009
Reasumując odpowiaam, po co stać w korkach np. od rond do centrum w zatłoczonym, śmierdzącym ;) tramwaju/autobusie? Druga odpowiedź 'nie od razu Kraków zbudowano'... Będzie dobrze!

Posted by Anonymous at April 29. 2009
Mi tam się podoba - oczywiście mam nadzieję na nowe stacje i inwestycje. W sumie na tą chwilę największym problem jest bezpieczeństwo poruszania się tym rowerem. Jak jadę gdzieś dalej to wolę wsiąść na swój rower - szybciej i bezpieczniej - wiem, że przedni ręczny hamulec jest narażony na uszkodzenia, ale naprawdę ta kontra połączona z oponą o niskim bieżniku nie daje poczucia bezpieczeństwa :(

Czy miasto rzeczywiście nie ma na to paru grosza? Przecież to żadne pieniądze... Taka kasa się marnuje w magistracie, idze na jakieś pierdoły. Myślę, że spokojnie mogliby doinwestować te rowery w hamulce przednie.

Niestety takie mamy władze w mieście, ale wybory już nie długo.

Previously Anonymous wrote:

Mi tam się podoba - oczywiście mam nadzieję na nowe stacje i inwestycje. :(

Poczytaj troszke - lol będą uruvhomione nowe stacje ;)

Previously Anonymous wrote:

Mi tam się podoba - oczywiście mam nadzieję na nowe stacje i inwestycje. :(

Poczytaj troszke - będą uruchomione nowe stacje ;)

Posted by ..8891 at October 14. 2009

A czy czytałeś że stacje znajdują się w rejonie II obwodnicy?

Posted by ..8891 at January 04. 2010

Ja jeżdżę... jeździłem w sezonie co dzień i prawdę mówiąc dojeżdżam o wiele szybciej niż tramwajem 3 z Nowego Kleparza na Stradom. Stację mam 100 metrów od domu i 50 metrów w miejsce docelowe. COOL :D