Personal tools
You are here: Home Odkryj BikeOne Społeczność Forum BikeOne Kraków Gdzie i kiedy są planowane nowe stacje?

Gdzie i kiedy są planowane nowe stacje?

Up to BikeOne Kraków

Gdzie i kiedy są planowane nowe stacje?

Posted by Anonymous at April 21. 2009
Cześć Od niedawna używam rowerów BikeOne. Mam to szczęście, że mieszkam i pracuję w bezpośredniej bliskości stacji. Według mnie taki system to świetna sprawa i liczę na to, że będzie się rozwijał. I właśnie planów rozwoju dotyczy moje pytanie: czy ktoś z BikeOne, kto przegląda to forum, może zdradzić chociaż szkic planu kiedy i gdzie są planowane następne wypożyczalnie? Według mnie, sieć wewnątrz obszaru już pokrytego stacjami jest dobrze rozmieszczona i teraz czas rozszerzyć system, aby obejmował większy kawałek miasta. Z ciekawością czekam na informacje i pozdrawiam.

Re: Gdzie i kiedy są planowane nowe stacje?

Posted by Anonymous at April 21. 2009
Poczytaj na stronie, zobacz na mapkę. Planowane są 3 stacje zafundowane przez sponsora. Miasto w tym roku nie przewidziało funduszy na rozwój BikeOne niestety :(

Posted by ..3602 at April 22. 2009

Te 3 stacje to ja już widziałem, miałem nadzieje dowiedzieć się co nieco o bardziej dalekosiężnych planach: powiększenie zasięgu sieci - w jakim kierunku oraz doposażenie istniejących stacji w stojaki i rowery.

Posted by Anonymous at April 22. 2009
szkoda szkoda przydaloby sie cos na Krowodrzy Górce :) zeby moc szybko smigac przez zakorkowany kleparz

Posted by ..3996 at April 22. 2009

fajnie by było również coś w kierunku Borku Fałęckiego:)

Posted by Anonymous at April 22. 2009
A najfajniej pod wydziałem mechanicznym PK i gdzieś na mogilskiej, za wiaduktem.

Posted by Anonymous at April 25. 2009
Może sami zaproponujmy miejsca, które miasto lub sponsor powinien wziąć pod uwagę planując następne stacje rowerowe. Miejsca gdzie będzie duże zainteresowanie (zarówno mieszkańców jak i turystów) Chociaż dla turystów widzę pewną trudność w wypożyczaniu rowerów bikeone. Moje propozycje: Wieczysta - koło przystanku autobusu 124 AWF - teren koło dwóch dużych uczelni Alma Pilotów Pętla Krowodrza Górka Pętla Łagiewniki Plac Centralny Skrzyżowanie Wielicka/Nowosądecka Rondo Kocmyrzowskie Skrzyżowanie Al. Pokoju/Ofiar Dąbia

Moje propozycje: Wieczysta - koło przystanku autobusu 124, AWF - teren koło dwóch dużych uczelni, Alma Pilotów, Pętla Krowodrza Górka, Pętla Łagiewniki, Plac Centralny, Skrzyżowanie Wielicka/Nowosądecka, Rondo Kocmyrzowskie, Skrzyżowanie Al. Pokoju/Ofiar Dąbia

Matecznego! - będzie stacja pod Koroną, jest na Grunwaldzkim - od Grunwaldzkiego fajna ścieżka do Matecznego. Nic tylko postawić tam stację, a później dalej Łagiewniki i Borek - ale najpierw trzeba tam zrobić ścieżkę, którą miasto od dawna obiecuje i nic :|

Posted by Anonymous at April 27. 2009
Stacje powinny być przy uczelniach. W końcu studentom chyba najbardziej się przydadzą takie rowery, zwłaszcza gdy zajęcia są rozrzucone po mieście. Przydałaby się stacja na Podchorążych, koło AP

Posted by Anonymous at April 28. 2009
Dokładnie, rowery powinny być uzupełnieniem sieci tramwajowej. Sam mieszkam w okolicy węzła Wiślicka. Chętnie brałbym tam rower i dojeżdżałbym nim pod AWF, skąd dalej tramwajem. Myślę, że takich sytuacji można więcej naliczyć w mieście...

Posted by ..1105 at May 15. 2009

Pożądana stacja na Ruczaju, najlepiej na pętli 128, duże osiedla i uczelnie. Świetna trasa przez skałki do centrum, od Kapelanki cały czas ścieżką rowerową. Popieram też pomysł stacji na Matecznym - to bardzo ruchliwy węzeł.

Posted by ..4655 at May 20. 2009
No i Miasteczko Studenckie, oczywiście!

Posted by ..4033 at August 24. 2009
Mogłaby pojawić się stacja przy UEK - np. obok przystanku tramwajowego przy Rakowickiej. Jeżeli chodzi o dalsze części miasta - Wola Justowska, Chełm. Oprócz mieszkańców tych rejonów ze stacji mogliby korzystać weekendowi spacerowicze z Lasku Wolskiego.

Posted by ..6834 at September 18. 2009

Ja polecam aby nowe stacje pojawiły się na ul. Podchorążych pod PK i UP, w parku lotników (najlepiej gdzieś koło PK/AWF), a także na rynku w pobliżu kościoła Mariackiego.

Posted by ..1036 at September 24. 2009

Na Rynku zapomnij, to miejsce dla bud z obwarzankami i ogrodzeń z siatki. Plastyk miejski by cie rozstrzelał za taki pomysł :)

W ogóle dobrze byłoby skomunikować z wszystkimi uczelniami UEK, AWF, Campus, KE, PKiUP

Posted by ..6834 at October 01. 2009

Ale stojak nie musi stać na samym rynku, mugł by być na placu Mariackim np. albo na Ul. Mikołajskiej koło kościoła Mariackiego, tam gdzie stoją syfne Melexy.

Posted by ..6834 at October 27. 2009

Wiadomo już gdzie powstaną nowe stacje na wiosne?

Posted by ..2554 at December 07. 2009

Tyle potrzeb, czemu nie widzi tego miasto? Stacji powinno być dużo więcej, gęściej i dalej. Z wszystkimi propozycjami się zgadzam.

Posted by ..6834 at December 08. 2009

W sumie teraz jest projekt nowego budżetu, podobno strasznie złego. Może ktoś wie ile kasy w nim zostało przeznaczone na nowe stacje i na ile ich wystarczy?