Płatności
Up to BikeOne Kraków
Pomysł takiej taryfy na pewno wart jest zastanowienia. Planujemy w przyszłości wprowadzać nowe taryfy i pewnie taką propozycję też będziemy brali pod uwagę. Z drugiej strony chcemy też by taryfikator był prosty, przejrzysty i zrozumiały. Dzięki za sugestię.
no i na razie nie zdobywacie klientow w postaci turystow - jakbym przyjechal na weekend, a nawet tydzien to darowalbym sobie procedure wypozyczania wraz z placeniem sporej kaucji... z drugiej strony pozostaje problem identyfikacji uzytkownika, wiec rozumiem rozterki.
)
jak abonament to korzystanie z roweru gratis tak do 3h, w przypadku prepaid to może być naliczanie takie jakie jest albo nieco wyższe. Myślę, że do takich zmian i tak dojdzie, bo zmusi BikeOne znikomość zainteresowania obecną ofertą.
wczoraj miałem szczęście, ale chyba trzeba coś zacząć robić by takich sytuacji nie było w przyszłości...koniecznosc rejestracji jest powaznym ograniczeniem do korzystania przez turystow, dlaczego np w wiedniu wystarczy karta kredytowa, na jej podstawie mozna wypozyczyc auto ale w krakowie roweru nie.
oplata abonamentowa odstrasza tych co sporadycznie chcieliby skorzystac, jesli miasto tego nie dotuje to dla tych bez abonamentu wprowadzic nalezy taryfe nawet za pierwsze 20 minut np. 2 pln pobierane z karty kredytowej albo tak jak sie oplaca parking przez mpay ale to tez wylaczy z systemu turystow.
brak informacji po jakim czasie od momentu zwrotu nowe wypozyczenie jest traktowane jak nowe a nie kontynuacja poprzedniego wypozyczenia.
Previously BIKE|371757|REGISTERED-CONFIRMED wrote:
brak informacji po jakim czasie od momentu zwrotu nowe wypozyczenie jest traktowane jak nowe a nie kontynuacja poprzedniego wypozyczenia.
Jeżeli nic się nie zmieniło, to każde wypożyczenie jest traktowane jako nowe. Zdarzało mi się nawet oddawać i od razu ponownie pożyczać dokładnie ten sam rower.
Po każdym oddaniu roweru, kolejne wypożyczenie jest traktowane jako nowe i czas naliczany jest od początku.
Spokojnie więc kilkanaście razy dziennie można jeździć do 20 min w ramach abonamentu.
Pozdrawiamy BOK BikeOne
dlaczego np w wiedniu wystarczy karta kredytowa, na jej podstawie mozna wypozyczyc auto ale w krakowie roweru nie.
Pożyczałeś rower w Wiedniu?
Rejestracja karty w internecie + przyjmowanie przez wypożyczalnię głównie kart chipowych, same problemy, choć trzeba przyznać, że obciążenie karty a nie wpłata przelewu jest zdecydowanie bardziej wygodne
Previously Anonymous wrote:
Dlaczego nie ma możliwości wypożyczenia roweru za opłatą ale bez abonamentu? Z rowerów mógłbym korzystać kilka razy w miesiącu - opłacanie abonamentu jest w ym przypadk bez sensu - brakuje dodatkowej taryfy o następujących cechach: - brak abonamentu miesięcznego - trochę wyższe opłaty za korzstanie z rowerów (np. płatność już od 1 minuty).
Wraz z nowym sezonem chciałbym odświeżyc ten wątek.
Zdecydowanie brakuje mi w ofercie bike one taryfy działającej na zasadzie komórkowych prepaidów. Jestem zarejestrowany w systemie, mam opłaconą kaucję ale na ogół korzytsam ze swojego dwukołowego wehikułu. Kilka razy w miesiącu pojawiają się jedak sytuacje że bardzo chętnie skorzytsałbym z bikeone ale opłacenie abonamentu w tej sytuacji byłoby jak kupowanie miesięcznego biletu żeby przejechać się 2 razy tramwajem!
Jestem skłonny wpłacić na konto jakąś sumę i płacic za wypozyczenie roweru już od pierwszej minuty, nawet drożej niż jest to przewidzaine w usłudze abonamentowej. W telefoni komórkowej takie dwa systemy opłat (abonament i prepaid) sprawdzają się znakomicie nawzajem się uzupełniając. Czy jest realna szansa na wprowadzenie takiej usługi w bikeone?
Pozdrawiam i życzę dobrego sezonu zarówno załodze Bike One jaki użytkownikom-rowerzystom 
--
Maciej
Halo pomóżcie
przeglądam tę stronę i nie mogę się doszukać informacji jak mogę dokonać wpłaty za abonament 30 dniowy... Pomoże ktoś?
Aby dokonać płatności za abonament 30 dniowy należy dokończyć proces rejestracji . Prosze wejść na strone www.bikeone.pl kliknąć przycisk zaloguj w polu login prosze podać swój mail na który było rejestrowane konto oraz swój kod pin. Po zalogowaniu zostanie pani automatycznie przekierowana na krok 8/9 gdzie będzie do wyboru odpowiedni abonament. Po wybraniu abonamentu i kwoty doładowania (na jazdy powyżej 30 minuty ) zostanie automatycznie przekierowanie na stronę ecard z której wykonuje sie przelew z jednego z dwunastu banków bądź jednej z trzech kart kredytowych.
Zgodzę się z przedmówcami, że koniecznie powinna być też taryfa bezabonamentowa. Jednocześnie każda stacja rowerowa powinna mieć wbudowany czytnik do kart kredytowych, podobnie jak mają to niektóre automaty biletowe MPK czy dystrybutory na stacjach Neste. O wygodzie dla kientów chyba nie trzeba pisać. Fizyczna obecność karty w połączeniu z co raz popularniejszą technologią EMV (chip & PIN) zmniejsza ryzyko fraudów w stosunku do płatności internetowych. Taki czytnik kart także pozwoliłby osobom przebywajacych w Krakowie tymczasowo wypożyczać rowery bez rejestracji internetowej. Operator zakładałby na karcie kredytowej tzw. preautoryzację pod kwotę kaucji + opłata za zadeklarowany czas wypozyczenia zaś ostateczna kwota obciążenia rachunku karty wynikałaby z rzeczywistego czasu używania roweru.