Personal tools
You are here: Home Odkryj BikeOne Społeczność Forum BikeOne Kraków Płatności

Płatności

Up to BikeOne Kraków

Płatności

Posted by Anonymous at April 01. 2009
Dlaczego nie ma możliwości wypożyczenia roweru za opłatą ale bez abonamentu? Z rowerów mógłbym korzystać kilka razy w miesiącu - opłacanie abonamentu jest w ym przypadk bez sensu - brakuje dodatkowej taryfy o następujących cechach: - brak abonamentu miesięcznego - trochę wyższe opłaty za korzstanie z rowerów (np. płatność już od 1 minuty).

Re: Płatności

Posted by BOK BikeOne at April 02. 2009

Pomysł takiej taryfy na pewno wart jest zastanowienia. Planujemy w przyszłości wprowadzać nowe taryfy i pewnie taką propozycję też będziemy brali pod uwagę. Z drugiej strony chcemy też by taryfikator był prosty, przejrzysty i zrozumiały. Dzięki za sugestię.

Posted by Anonymous at April 05. 2009
poki co chyba takie prosty nie jest: kaucje, abonamenty, oplaty ;) no i na razie nie zdobywacie klientow w postaci turystow - jakbym przyjechal na weekend, a nawet tydzien to darowalbym sobie procedure wypozyczania wraz z placeniem sporej kaucji... z drugiej strony pozostaje problem identyfikacji uzytkownika, wiec rozumiem rozterki.

Posted by Anonymous at April 06. 2009
W Barcelonie np, gdzie program BiCiNg działa już od jakiegoś czasu, wypożyczalnia z założenia nie jest dla turystów tylko dla mieszkańców miasta. Żeby się zapisać do programu trzeba mieć potwierdzenie zamieszkania w Katalonii i do tego zaświadczenie z policji. Abonament można wziąć tylko na rok i kosztuje 24 euro. Także w Krakowie program jest zdecydowanie bardziej elastyczny.

Posted by Anonymous at April 07. 2009
Ale mieszkańcy Krakowa, żeby korzystać z komunikacji miejskiej nie muszą kupować biletu miesięcznego, mogą kupić jednorazowy. Niech będzie konieczność zarejestrowania konta i np. przelania na nie 100zł żeby aktywować usługę, ale niech te 100zł będzie traktowane jak doładowanie w komórkach prepaid a nie jak abonament.

Posted by Anonymous at April 09. 2009
Także mnie odstręcza konieczność wpłacenia kaucji potem abonament a potem koszt wypożyczenia roweru, bo nie zdążyłem w 20minut, bo np. spotkałem znajomego (co w tym przypadku kosztuje;) ) jak abonament to korzystanie z roweru gratis tak do 3h, w przypadku prepaid to może być naliczanie takie jakie jest albo nieco wyższe. Myślę, że do takich zmian i tak dojdzie, bo zmusi BikeOne znikomość zainteresowania obecną ofertą.

Posted by Anonymous at April 18. 2009
Niech wzorem będzie system CITYBIKE z Salzburga. Rejestracja odbywa się za pomocą karty kredytowej, brak abonamentu, pierwsza godzina gratis - płaci się dopiero za kolejne godziny 1 EUR za każdą (z tym, że za 4 EUR można wypożyczyć rower na cały dzień). Oczywiście, w przypadku Krakowa te opłaty powinny być mniejsze, ale sądzę, że jest to rozwiązanie lepsze niż abonament (nota bene, za 200 zł można już kupić rower, który ma 2 kółka i do jazdy po mieście się nadaje - więcej,w przypadku kradzieży nie muszę płacić 1600 zł!). Dodam, że w Salzburgu na stanowisku na 10 rowerów można średnio zobaczyć 2-3 rowery (a w godzinach szczytu jest puste). Nawiasem mówiąc, jednym z podstawowych założeń programu było chyba upowszechnianie jazdy na rowerze zamiast korzystania z samochodu - ale jak można zauważyć pod Bagatelą, nie bardzo widać chętnych na wypożyczenie roweru. Rozumiem, że nie organizuje tego organizacja charytatywna tylko firma, która jakiś zysk powinna z tego przedsięwzięcia mieć, ale mimo wszystko cennik odstrasza. Podsumowując, minimalna opłata rejestracyjna, pierwsza godzina gratis, następne trzy godziny płatne 2,5 zł za każdą, a za 10 zł rower na cały dzień. Pozdrawiam miłośników dwóch kółek!

>Dodam, że w Salzburgu na stanowisku na 10 rowerów można średnio zobaczyć 2-3 >rowery (a w godzinach szczytu jest puste). W sobotę koło 12 pod Pocztą nie było ani jednego roweru, pod UMK - 2, na Błoniach były 3, na Rondzie Grzegórzeckim 3. Jak widać nie różni się to jakoś od Salzburga.

Tylko trzeba wziąć pod uwagę ile oni stacji mają a ile my.

Posted by Anonymous at May 11. 2009
Ale z Was marudy :P

Posted by Anonymous at May 11. 2009
wczoraj zabrałem ostatni rower z nowego kleparza i wstawiłem go na ostatnie miejsce pod bagatelą :| wczoraj miałem szczęście, ale chyba trzeba coś zacząć robić by takich sytuacji nie było w przyszłości...

Posted by ..1491 at July 05. 2009

O co chodzi z tą całą kałcją?

Posted by ..1757 at August 23. 2009

koniecznosc rejestracji jest powaznym ograniczeniem do korzystania przez turystow, dlaczego np w wiedniu wystarczy karta kredytowa, na jej podstawie mozna wypozyczyc auto ale w krakowie roweru nie.

oplata abonamentowa odstrasza tych co sporadycznie chcieliby skorzystac, jesli miasto tego nie dotuje to dla tych bez abonamentu wprowadzic nalezy taryfe nawet za pierwsze 20 minut np. 2 pln pobierane z karty kredytowej albo tak jak sie oplaca parking przez mpay ale to tez wylaczy z systemu turystow.

brak informacji po jakim czasie od momentu zwrotu nowe wypozyczenie jest traktowane jak nowe a nie kontynuacja poprzedniego wypozyczenia.

Posted by ..1811 at August 28. 2009

Previously BIKE|371757|REGISTERED-CONFIRMED wrote:

brak informacji po jakim czasie od momentu zwrotu nowe wypozyczenie jest traktowane jak nowe a nie kontynuacja poprzedniego wypozyczenia.

Jeżeli nic się nie zmieniło, to każde wypożyczenie jest traktowane jako nowe. Zdarzało mi się nawet oddawać i od razu ponownie pożyczać dokładnie ten sam rower.

Posted by BOK BikeOne at September 09. 2009

Po każdym oddaniu roweru, kolejne wypożyczenie jest traktowane jako nowe i czas naliczany jest od początku.

Spokojnie więc kilkanaście razy dziennie można jeździć do 20 min w ramach abonamentu.

Pozdrawiamy BOK BikeOne

Posted by ..1036 at September 24. 2009

dlaczego np w wiedniu wystarczy karta kredytowa, na jej podstawie mozna wypozyczyc auto ale w krakowie roweru nie.

Pożyczałeś rower w Wiedniu?

Rejestracja karty w internecie + przyjmowanie przez wypożyczalnię głównie kart chipowych, same problemy, choć trzeba przyznać, że obciążenie karty a nie wpłata przelewu jest zdecydowanie bardziej wygodne

Posted by ..6834 at October 01. 2009

Nie dla kogoś kto nie ma kary kredytowej.

Posted by ..3933 at March 25. 2010

Previously Anonymous wrote:

Dlaczego nie ma możliwości wypożyczenia roweru za opłatą ale bez abonamentu? Z rowerów mógłbym korzystać kilka razy w miesiącu - opłacanie abonamentu jest w ym przypadk bez sensu - brakuje dodatkowej taryfy o następujących cechach: - brak abonamentu miesięcznego - trochę wyższe opłaty za korzstanie z rowerów (np. płatność już od 1 minuty).

Wraz z nowym sezonem chciałbym odświeżyc ten wątek.

Zdecydowanie brakuje mi w ofercie bike one taryfy działającej na zasadzie komórkowych prepaidów. Jestem zarejestrowany w systemie, mam opłaconą kaucję ale na ogół korzytsam ze swojego dwukołowego wehikułu. Kilka razy w miesiącu pojawiają się jedak sytuacje że bardzo chętnie skorzytsałbym z bikeone ale opłacenie abonamentu w tej sytuacji byłoby jak kupowanie miesięcznego biletu żeby przejechać się 2 razy tramwajem!

Jestem skłonny wpłacić na konto jakąś sumę i płacic za wypozyczenie roweru już od pierwszej minuty, nawet drożej niż jest to przewidzaine w usłudze abonamentowej. W telefoni komórkowej takie dwa systemy opłat (abonament i prepaid) sprawdzają się znakomicie nawzajem się uzupełniając. Czy jest realna szansa na wprowadzenie takiej usługi w bikeone?

Pozdrawiam i życzę dobrego sezonu zarówno załodze Bike One jaki użytkownikom-rowerzystom :)

--

Maciej

Posted by ..5434 at July 20. 2010

Halo pomóżcie :( przeglądam tę stronę i nie mogę się doszukać informacji jak mogę dokonać wpłaty za abonament 30 dniowy... Pomoże ktoś?

Posted by BOK BikeOne at July 21. 2010

Aby dokonać płatności za abonament 30 dniowy należy dokończyć proces rejestracji . Prosze wejść na strone www.bikeone.pl kliknąć przycisk zaloguj w polu login prosze podać swój mail na który było rejestrowane konto  oraz swój kod pin. Po zalogowaniu zostanie pani automatycznie przekierowana na krok 8/9 gdzie będzie do wyboru odpowiedni abonament. Po wybraniu abonamentu i kwoty doładowania (na jazdy powyżej 30 minuty ) zostanie automatycznie przekierowanie na stronę ecard  z której wykonuje sie przelew z jednego z dwunastu banków bądź jednej z trzech kart kredytowych.

Posted by ..1136 at November 07. 2010

Zgodzę się z przedmówcami, że koniecznie powinna być też taryfa bezabonamentowa. Jednocześnie każda stacja rowerowa powinna mieć wbudowany czytnik do kart kredytowych, podobnie jak mają to niektóre automaty biletowe MPK czy dystrybutory na stacjach Neste. O wygodzie dla kientów chyba nie trzeba pisać. Fizyczna obecność karty w połączeniu z co raz popularniejszą technologią EMV (chip & PIN) zmniejsza ryzyko fraudów w stosunku do płatności internetowych. Taki czytnik kart także pozwoliłby osobom przebywajacych w Krakowie tymczasowo wypożyczać rowery bez rejestracji internetowej. Operator zakładałby na karcie kredytowej tzw. preautoryzację pod kwotę kaucji + opłata za zadeklarowany czas wypozyczenia zaś ostateczna kwota obciążenia rachunku karty wynikałaby z rzeczywistego czasu używania roweru.